30 maart 2023
Nog niet zo veel ervaring met toolboxen geven? Geen nood: Verbetercoach Twan van Aart geeft tekst en uitleg. Hij vertelt hoe 5xbeter je op weg kan helpen.
Waarom zijn toolboxen belangrijk?
Om bewustwording over veiligheid te creëren bij de medewerkers. Vaak ben je binnen het bedrijf bezig om risico’s te inventariseren. Daar komt nieuw beleid uit dat je moet communiceren naar de werkvloer. Waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt? Welke beschermingsmiddelen moeten medewerkers daarom gebruiken? Soms hebben ze dat al eerder gehoord, maar is het weggezakt. Dan kan je dat weer opfrissen.
Hoe vaak moet je een toolbox doen?
Die moet je periodiek herhalen. Dat is een ruim begrip natuurlijk. Ik raad aan om bijvoorbeeld bij een maandelijks overleg elke keer een onderwerp te pakken. De ene keer lasrook en de volgende keer werken op hoogte of gevaarlijke stoffen. Wanneer een bedrijf VCA-gecertificeerd is moet het 4-10 toolboxen per jaar houden.
Hoe zorg je dat veiligheidsthema’s gaan leven?
Het mooiste is om de resultaten van een Verbetercheck met medewerkers te delen. Het wordt heel tastbaar als je vertelt hoe je met bronaanpak en gebruik van PBM’s kan zorgen onder de grenswaarde te blijven. Dat laat zien hoe belangrijk het is ze te gebruiken. Een inkijkje in de situatie in hun eigen bedrijf zorgt voor meer draagvlak bij medewerkers dan een theoretisch verhaal.
Hoe kunnen Verbetercoaches helpen?
Wij komen bij bedrijven om te helpen risico’s in kaart te brengen en het beleid daarop aan te passen. Soms geven we dan ook een keer een toolbox, meestal samen met iemand van het bedrijf zelf. Het kan een voordeel zijn als er een keer een Verbetercoach bij is en niet alleen iemand van kantoor of een voorman.
Wat biedt 5xbeter nog meer?
Op onze website vind je hulpmiddelen die je kunt gebruiken om voorlichting te geven: toolboxposters, films en brochures over alle veiligheidsthema’s. En vergeet vooral het registratieformulier niet, daarmee kun je aantonen dat je voorlichting hebt gegeven.
Heb je nog meer tips?
Hou een toolboxmeeting kort en krachtig. Je hebt te maken met praktische mensen die snel weer aan het werk willen. Doe niet alles achter elkaar, want dan verliezen ze hun aandacht. Een toolboxmeeting kan een praatje zijn van 10, 15 minuten in de kantine over de belangrijkste aandachtspunten. Bij werken op hoogte bijvoorbeeld weer even vertellen wat je wel en niet op een ladder mag doen.
Een andere tip: ga niet zeggen: dit is verkeerd en dat is niet goed, maar geef positieve feedback. Betrek deelnemers bij het gesprek en vraag naar hun mening en ervaringen.