Staalconstructiebedrijf Boelot wegwijs gemaakt in het register gevaarlijke stoffen

26 juni 2024

Staalconstructiebedrijf Boelot wegwijs gemaakt in het register gevaarlijke stoffen

Ron de Boer bij het zelfgemaakte hekwerk dat beveiligt tegen vallen van de entresol

Boelot is een staalconstructiebedrijf in Den Haag met 5 medewerkers’, vertelt Ron de Boer. ‘Mijn vader is er in 1960 mee begonnen. We doen laswerkzaamheden en maken hekwerken, brandtrappen en staalconstructies. Daar hebben we diverse machines voor zoals zaagmachines, boormachines en lasapparaten.

Een jaar of zes terug kreeg ik bezoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie die wat aanmerkingen hadden. Zij adviseerden me toen te gaan praten met 5xbeter. Een Verbetercoach heeft ons toen goed geholpen om met Verbeterchecks een en ander op de rit te zetten. Ik had een werknemer die dat een beetje bijhield. Maar die zit in de ziektewet, dus dat is verwaterd.

Pas kreeg ik weer inspecteurs op bezoek. Bovenop de entresol had ik geen goede afscherming. Daar hebben we zelf een kantelreling voor gemaakt. Verder zeiden ze dat ik het register gevaarlijke stoffen moest invullen. En toen kon ik de veiligheidsinformatie-bladen niet vinden. Ik kan zo die papieren opvragen bij leveranciers. Maar hoe je dat precies in het register moet invoeren, dat is wel een beetje abracadabra.

Gelukkig heeft Günther me daar heel goed bij mee geholpen. Volgende week hebben we een afspraak om de laatste puntjes op de i te zetten. Dan ga ik ook even met hem zitten om te kijken hoe ik straks zelf nieuwe stoffen kan invoeren.

Ik ben blij met de assistentie van 5xbeter, dat scheelt me veel tijd. We moeten onze energie steken in de constructies en hekken waar we ons geld mee verdienen. Er zijn ook geen kosten aan de coaching verbonden. Dat is voor een ondernemer ook wel een prettige bijkomstigheid.’

Günther Kerkhoven vond het prachtig om een familiebedrijf als Boelot te mogen helpen: ‘In zo’n relatief klein bedrijf wordt veel werk verzet met weinig personeel. Het is dan een uitdaging om pragmatische oplossingen te vinden voor alle Arbowet- en regelgeving. Voor de entresol hebben ze zelf een mooie oplossing gemaakt tegen valgevaar: een hekwerk dat je de ene kant op kantelt als de heftruck er pallets opzet of weghaalt. Maar als je het terugkantelt is er weer een veilig hekwerk.

Een constructiebedrijf als dit gebruikt maar weinig gevaarlijke stoffen. Maar die moeten wel netjes geregistreerd worden. Daar kan 5xbeter mee helpen met onze Verbeterchecks Lasrook en Gevaarlijke Stoffen. Het bedrijf moet de blootstelling van medewerkers beoordelen. En de nodige werkinstructiekaarten maken voor het veilig werken met de diverse spuitbussen, lijmankers en metaalbewerkingsvloeistoffen. Waar nodig kan ik mijn collega’s inschakelen met hun kennis en kunde als arbeidshygiënist. En dan is de preventie bij Boelot weer helemaal op orde.’

Vorige nieuwsitem: Vraag van de maand: Zijn VIB's in het gevaarlijkestoffenregister ook geschikt voor de omgevingsdienst?
Volgend nieuwsitem: Nieuwe regels voor het werken met stoffen die gevaarlijk zijn voor de voortplanting