Kennismaken met Verbetercoach Eddie Stam

19 december 2024

Kennismaken met Verbetercoach Eddie Stam

Wie zijn de Verbetercoaches? Deze keer spreken we met Eddie Stam. Met zijn veiligheidskundige expertise en HR-ervaring helpt hij bedrijven op weg om gezond en veilig te werken: ‘Prioriteer wat voor je organisatie de belangrijkste risico’s zijn en begin dan gewoon met verbeteren. De Verbeterchecks invullen is een heel mooie start.’

Wat is je achtergrond?

Ik heb voordat ik bij 5xbeter kwam ervaring opgedaan als veiligheidskundige en bij human resources. Dat sluit heel goed aan bij mijn werk als Verbetercoach, want dan ben ik soms de specialist en soms de coach.

Ik heb 8 jaar gewerkt als veiligheidskundige bij een scheepswerf. Daar kwam ik alle aspecten van veilig werken tegen.  Op een gegeven moment ken je alle ins en outs en is het de kunst om steeds iets te verbeteren. In de functie van HR heb ik geleerd hoe je met de mensen kunt om gaan, hoe je ze motiveert om een verandering door te maken. Dat komt als Verbetercoach ook van pas: een groot deel van de bedrijven die wij bezoeken moeten een extra stapje zetten.

Hoe maak je veiligheid uitvoerbaar?

Door het meteen mee te nemen vooraan in het proces. Bij ontwerp en de planning bijvoorbeeld. Als je een opdracht binnenkrijgt, weet je al of daar werken op hoogte bij komt kijken. Bijvoorbeeld omdat je een stuk staal moet vervangen op 4 meter hoogte. Dan kun je al bedenken of je gaat kiezen voor ladder, een steiger of alles wat ertussenin zit. Dus je kunt in je planning al meenemen dat er een steiger klaarstaat. Dan hoeven de mensen op de werkvloer niet zelf elke keer te bedenken hoe ze dat moeten gaan doen. Dat is niet alleen veiliger, maar scheelt je ook tijd.

Ook de inkoop is relevant. Niet alleen om te kijken wat voor type persoonlijke bescherming je moet hebben. Maar een inkoper kan ook nadenken over het soort materiaal of welke producten er worden ingekocht. Kunnen we kiezen voor producten met minder gevaarlijke stoffen dan wat we nu gebruiken?

Wat houdt je werk precies in?

Bij kleine bedrijven is het vaak praktisch: je begeleidt bij het invullen van Verbeterchecks en kijkt mee met de RI&E. Bedrijven met een eigen veiligheidskundige in dienst hebben vaak specifieke vragen, bijvoorbeeld over een nieuwe UFI-code voor gevaarlijke stoffen.

Maar we geven ook voorlichting aan medewerkers. Zo ben ik laatst bij een constructiebedrijf geweest. Daar hebben ze de Nederlandse Arbeidsinspectie op bezoek gehad. Die vond het aannemelijk dat de blootstelling aan lasrook te hoog zou zijn. Niet voor de lassers zelf, maar voor anderen die in de hal aanwezig zijn. Toen heeft het bedrijf gevraagd aan de lassers uit te leggen wat de Arbeidsinspectie bedoelde en waarom bronafzuiging zo belangrijk is: je gebruikt het ook voor je collega’s.

Wat vind je leuk aan je werk?

Kom je voor het eerst bij een bedrijf binnen, dan kan je vaak meteen grote stappen zetten. Als de wil er is, zijn de Verbeterchecks enorm handig. Dat heeft zijn charme. Ik mag over het werk praten met mensen van de uitvoering, van de directie en met preventiemedewerkers die werken aan diverse toepassingen in de metaal: scheepsbouw, precisiewerk en metaalconstructie. En de bedrijven waar ik kom, zijn van klein tot groot. De ene keer een eigenaar met een medewerker, de andere keer een bedrijf met meerdere vestigingen. Een hele mooie mix.

 Ik heb bewondering voor kleinere mkb-bedrijven die alles zelf doen en zich moeten houden aan dezelfde arbowet- en regelgeving als grotere met een heel team van veiligheidskundigen. Gelukkig kunnen we ze goed ondersteunen met de Verbeterchecks en op weg helpen met de maatregelen.

Niet alles is even makkelijk. Er is soms tijd nodig om te wennen aan het werken volgens de veiligheidseisen van de arbowetgeving. En ook voor medewerkers om te wennen aan het feit dat ze aangesproken worden op onveilige handelingen. Daarom is er vaak nog een tweede bezoek als steuntje in de rug en om opgekomen vragen te beantwoorden en tips te geven.

Wat valt je op?

Bij de Verbetercheck werken we met kleuren: groen is goed, maar als de uitkomst oranje of rood is heb je werk te doen. Mensen in veiligheidsland willen dat op groen hebben. Ze zien het als een soort examenvragen en hebben de neiging om het goede antwoord te geven. Terwijl je in de Verbetercheck moet invullen hoe je nu echt werkt. Je antwoord moet niet goed zijn, maar aanleiding tot verbetering. Als dat lukt, dan ben je volgens mij goed met veiligheid bezig.’

Wat is je advies aan bedrijven?

Prioriteer wat voor je organisatie de belangrijkste risico’s zijn en begin dan gewoon met verbeteren. De Verbeterchecks invullen is een heel mooie start. En mocht je gevaarlijke stoffen aanpakken, dan raad ik aan om eerst op te ruimen. Dat scheelt een heleboel werk.’

 

Wil je profiteren van de expertise van Eddie of een collega-Verbetercoach? Maak dan een afspraak via 0800 - 555 50 05 of info@5xbeter.nl.

 

Volgend nieuwsitem: Zo beheers je de risico’s van laserlassen: kennis, kunde en de juiste voorzieningen